BOZA

kışın en sevilen içeceklerinden boza, yapımı biraz uğraşmalı ama ne içtiğinizi bileceksiniz.
MALZEMELER: yarım kilo pilavlık bulgur [ 2-2,5 bardak], 2,5 bardak şeker, 1 paket vanilya, 1 çay bardağı mayalık boza yada 1 parça kuru ekmek
YAPILIŞI:bulgurlar tel süzgeçte iyice yıkandıktan sonra bir gece ılık suda şişmeye bırakılır, ertesi gün iyice yumuşayana kadar kaynatılır suyu azalırsa sıcak su ilave edilir,istenirse düdüklü tencerede 15-20 dk haşlanabilir biraz soğuyunca tel süzgeçten kaşık yardımıyla geçirilir.Bu aşamada 1 çay bardağı eski boza yada ekmek parçası hiçbiri yoksa yarım pk yaşmaya ve 5-6 kaşık şeker konup ılık bir yerde 2 gün ekşitilir.BU arada birkaç kez karıştırılır yoksa taşar,tadı istenilen kıvama geldiğinde kalan şeker ve vanilyası konur koyulaşmışsa ılık su eklenir şekeri isteğe göre ayarlanır şişelere konup buzdolabında saklanır. Tarçın ve leblebiyle servis yapılır.(mayalama işlemi cam veya porselen bir tencerede yapılırsa daha iyi olur.) Bu tarifle 3 kilo kadar boza çıkıyor..AFİYET OLSUUUNNNNN.........

Yorumlar

Adsız dedi ki…
Dilek, bozayı evde yapabileceğimi hiç düşünmezdim. Mutlaka deneyeceğim. Bakalım becerebilecekmiyim.

Çook teşekkürler.
Sıcacık sevgiler..

www.misssgibi.com
EZGi :)) dedi ki…
canım bozaya asla hayır demem.harika göünüyor.ellerine saglık
sevgiler
SOFRAM dedi ki…
Dilekciğim harikasın sanki içimi okudun, dün aklımdan geçiriyordum Dilek'ten boza tarifini isteyeyim diye. Yemek saatindeyken yapmıştın çok ta güzel olmuştu ama ihmalcilik tarifler nasıl olsa site de var diye almayınca, hepsi de silindi gitti.
Canım ellerine sağlık ama bu sefer yapacağım çünkü ben de büyük kızım da çok seviyoruz bozayı, sabah sabah tarifi karşımda görünce çok sevindim inan, öptüm canım sevgilerimle...
Gönül dedi ki…
dilekcim afiyetler olsun bebişimmmmmmm..ellerine sağlık...bardağımı kaptım geldim koy bakalımda bizde varalım tadına:))) sevgilerimle öpüyorium
Dilekcim merhaba, bozayı çok sevmem fakat senin elinden olursa reddedemeyeceğim. Bi kublecik alayım kaldıysa :)
kucak dolusu sevgiler
Adsız dedi ki…
Bozayi cok severim ama burada maalesef bulma imkanim yok.Onun icin benim de evde yapmam lazim.Ben daha önce denemistim ama icinde kuru maya kullanmam gerekiyordu o yüzden pek begenmemistim tadini,ama seninkisinde ekmek var bu tam bana göre.Ellerine saglik canim.
dogada.blogspot.ru dedi ki…
DİLEKÇİM CANIM NASIL SEVERİM BİLSEN BOZAYI ESKİDEN YANİ BİZ ÇOCUKKEN SOKAKTAN GEÇEN BOZACILAR VARDI DÖRT GÖZLE BEKLERDİM BABAM BOZACIYI DUYSUN GÖNLÜ OLSUN BİZEDE BOZA ALSIN DİYE TENCEREYİ KAPTIMMI KOŞARDIM BOZACININ YANINA ŞİMDİ O LEZZETTE OLMUYOR GEÇEN KIZIM VEFANINKİNİ GETİRMİŞTİ İNAN İÇEMEDİK KLOR KOKUYORDU BENDE FIRSAT BULDUMMU EVDE YAPIYORUM HİÇTE ZOR DEĞİL ASLINDA ELLERİNE SAĞLIK CANIM BEKLE GELİYORUM BOZA İÇMEYE SEVGİLER CANIM
Adsız dedi ki…
bozayı çok severim bir türlü evdekileri alıştıramadım tarifi görünce bunu denemem gerek dedim
ellerine sağlık arkadaşım bizimle paylaştığın için teşekkürler
www.1976ozdek.blogcu.com
Ferhanca dedi ki…
Dilek ellerine sağlık. ben de boza severnlerdenim..kızılcık şurubundan geldin ne iyi etmişsiniz afiyet olsun..sevgiler..