Kayıtlar

Şubat, 2008 tarihine ait yayınlar gösteriliyor

ŞERBETSİZ UN HELVASI

Resim
BU HELVANIN TARİFİNİ CANIM ABLAM www.dogada.blogspot.com sitesinde görüp yapmıştım.orjinal tarif www.nihanintarifleri.blogspot.com a aittir.Nihancım helva süper çok teşekkür ederiz.
MALZEMELER
500 gram un
1 paket margarin veya 250 gr tereyağı(ben karışık kullandım)
1,5 su bardağı ince elenmiş pudra şekeri
1 Paket elenmis vanilya (isteğe bağlı)
YAPILIŞI
Oldukca geniş bir tencereye unun tamamını eleyin ve unu, un kokusu gidip, guzel kokular gelene kadar kavurun. Unu elemek, ve iyice kavurmak çok çok önemli. Un iyice kavrulduktan sonra, tencereyi ocaktan alın, kavrulmuş un iyice ılınsın. Ilındıktan sonra, yavaş yavaş elenmiş pudra şekerini ilave edin ve iyice karıştırın. Unun ılık olmasıda çok önemli, yoksa pudra şekeri topak olur. Pudra şekeri ve kavrulmuş un iyice özdeşleşsin. Genişce bir tavaya 1 paket margarini koy ve ocağa al. Aynı anda unla, pudra şekerinin olduğu tencereyide ocağa al. Margarini iyice kaynat, eriyen margarinden fokur fokur sesler gelecek, bu da cok önemli. Un ile pudra …

MUZLU RULO PASTA

Resim
MALZEMELER: 5 yumurta 4 fincan şeker 5 fincan un , 1 fincan ılık su 1 paket kabartma tozu 1 fiske tuz KREMASI: 4 bardak süt 2 kaşık nişasta 2 kaşık un 6 kaşık şeker vanilya -arasına koymak için 2 tane büyük muz YAPILIŞI:oda ısısındaki yumurta,şeker ve tuz mikserle köpük köpük oluncaya kadar iyice çırpılır.1 fincan ılık su konup çırpmaya devam edilir,un ve kabartma tozu birlikte elenerek karışıma ilave edilir büyük fırın tepsisine pişirme kağıdı serilip hamur ince bir tabaka halinde dökülüp 175 derecede 15 dakika kadar pişirilir.Fırından çıkınca sıcakken kağıt yardımıyla rulo yapılıp bir süre soğuması beklenir.krema yapılıp ılık haldeyken açılan rulonun içerisine sürülür 2 tane muz uzunlamasına araya yerleştirilip tekrar rulo yapılır. Kalan krema üzerine sürülüp süslenir dolapta biraz bekletilip servis yapılır.AFİYET OLSUUUNNNN..... bu tarifi Ayşe Tüter in kitabından almıştım denediğim en güzel rulo pasta hamuru..

ISPANAKLI BÖREK

Resim
MALZEMELER:
1 kilo yufka(5 adet)
1 kilo ıspanağın sadece yaprakları
1 tane iri soğan (yemeklik doğranmış)
1 kase yoğurt
1 bardak sıvıyağ
2 yumurta, tuz
YAPILIŞI:
öncelikle ıspanakları yıkayıp sadece yapraklarını süzgece doğruyoruz, içine 1 tane soğan doğrayıp tuzla biraz ovup fazla suyunu süzüyoruz,karabiberini ekleyince iç malzememiz hazır oluyor istenirse bu malzemeye biraz lor yada peynir konabilir.
yumurta,yoğurt, sıvıyağ ve tuzu çırpıp aralara süreceğimiz sosuda hazırlıyoruz.
yufkaları masaya serip ortadan ikiye kesiyoruz üzerine sos gezdirip ıspanakları koyup rulo sarıp tepsiye diziyoruz,tüm yufkalara aynı işlemi uyguladıktan sonra kalan sosa 1 yumurta sarısı ekleyip tüm böreğin üzerine sürüp 200 derecede fırınlıyoruz.

ÇİĞ BÖREK

Resim
MALZEMELER:
3-4 bardak kadar un,tuz ve su (biraz gevrek olmasını isterseniz 1 kaşık sirke konabilir)
İÇ MALZEME:
300 gr kadar kıyma
2 ortaboy soğan rendesi
yarım çay bardağı su
tuz ve karabiber
kızartmak için bol sıvıyağ
YAPILIŞI:un,tuz ve su karıştırılarak kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yapılır biraz dinlenmeye bırakılır. Bu arada kıyma,rendelenmiş soğan,tuz ve karabiber su ilavesiyle yoğurulup iç malzeme hazırlanır.İç malzeme biraz cıvık olmalı koyulaştıkça su ilave edilmeli.Dinlenen hamurdan cevizden büyük bezeler hazırlanır ya da rulo yapılıp 2 şer parmak kesilerek bezeler yuvarlanır unlanmış zeminde merdaneyle 20 cm çapında açılıp iç malzeme konup yarım ay şeklinde katlanır.Bol kızgın yağda kızartılır.AFİYET OLSUUUNNNNN........

PORSELEN DEMLİK ÇAY SAATLERİ ETKİNLİĞİ -15- UN KURABİYESİ

Resim
ETKİNLİĞİ DÜZENLEYEN CANIM ABLAM http://www.dogada.blogspot.com/ a daveti için teşekkür eder,kolaylıklar dilerim.
MALZEMELER:1 paket oda ısısında margarin
1 fincan sıvıyağ
3 kaşık pudra şekeri
4 kaşık nişasta
4,5-5 bardak un
YAPILIŞI: yumuşak margarin ve pudra şekeri iyice birbirine yedirilip diğer malzemeler eklenir ele yapışmayacak kıvama gelene kadar un ilave edilip yoğurulur, ceviz büyüklüğünde parçalar koparılıp elde yuvarlanır 175 derece fırında 20 dakika kadar beyaz kalacak şekilde fırınlanır biraz soğuyunca üzerine bol pudra şekeri elenir, ben bir kısmına pudra şekeri ve tarçını karıştırıp eledim.Kolay gelsin ,afiyet OLSUUUNNN...
(TARİFİ http://www.portakalagaci.com/ adresinden almıştım biz çok beğendik tavsiye ederim)

SEVGİLİLER GÜNÜ PASTASI

Resim
MALZEMELER:4 yumurta
1 bardak toz şeker
1 bardak un
1 paket kabartma tozu
KREMASI:2 bardak süt
1.5 kaşık nişasta
1.5 kaşık un
5 kaşık şeker
ÜZERİ İÇİN:1 paket kremşanti
1 bardak süt
renkli gıda boyaları
YAPILIŞI:oda ısısında bekletilen yumurtalarla şeker çırpılır,un ve kabartma tozu eklenerek yağlanmış unlanmış kalıpta kek pişirilir.krema malzemesi pişirilerek ikiye kesilen kekin arasına sürülür.istenirse kek meyve suyuyla ıslatılabilir.üzeri;krem şantiyle süslenir.

PORTAKALLI KEK PORSELEN DEMLİK ÇAY SAATLERİ ETKİNLİĞİ 14

Resim
www.defneylebirlikte.blogspot.com arkadaşımızın evsahipliği yaptığı porselen demlik çay saatleri etkinliği için hazırladığım PORTAKALLI KEK kolay gelsin.. MALZEMELER:
3 yumurta
1,5 bardak tozşeker
1 bardaktan az sıvıyağ
1 su bardağı portakal suyu
2,5 - 3 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
portakal kabuğu rendesi
YAPILIŞI: şeker ve oda ısısındaki yumurtalar mikserle iyice çırpılır, diğer malzemeler eklenerek kek hamuru yapılır(unu mutlaka eleyerek koyun). Yağlanmış unlanmış ya da ( ben susam serptim )kek kalıbında 175 derece fırında 35-40 dakika pişiriyoruz.

GÜNAYDIIINNN İYİ HAFTALAR

Resim

HAŞHAŞLI REVANİ

Resim
MALZEMELER:4 yumurta,
1 su bardağı şeker
1 su bardağı irmik
1 su bardağı mavi haşhaş
1 su bardağı un
1 su bardağı sıvıyağ
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
ŞURUP:
1 su bardağı şeker
1 su bardağı su
ÜZERİ İÇİN:
1 paket beyaz çikolata sosu dr.oetker
2,5 bardak süt
YAPILIŞI:yumurta ve şeker çırpılır diğer malzemeler eklenerek kek hamuru yapılır yağlanmış kare borcamda 175 derecede pişirilir. kek pişerken şurup yapılır ılınmaya bırakılır fırından çıkarılan revanide ılıtılıp, ılık keke ılık şurup dökülür.soğuyunca 2,5 bardak sütle yapılan beyaz çikolata sosu soğutularak üzerine dökülür kivi dilimleriyle süslenir. KEK GİBİ KURU, REVANİ KADARDA ŞERBETLİ BİR TATLI DEĞİL..hAFİF VE LEZZETLİ.AFİYET OLSUNNNN...

LAHANA SARMASI

Resim
mutfakta herşeyi yaparım diyen ben maalesef bu lahana sarmasını yapamıyorum ya da işime öyle geliyor.Canımız istediğinde hemen annemi arayıp valla günlerdir canım nasıl lahana dolması istiyor bi gelsende.... deyip annemi yollara döküyorum.ELİNE SAĞLIK ANNECİM dolmalar harika.. MALZEMELER:1 ortaboy lahana(üstü düz ortası yumuşak olacakmış) 250-300 gram yemeklik kıyma, 2 ortaboy soğan, 1 çay bardağı pirinç, 1 fincan pilavlık bulgur, 1 kaşık domates salçası, tuz,karabiber,pulbiber,kuru nane SOS:2 kaşık kadar biber salçası,2 kaşık margarin YAPILIŞI:lahananın ortadaki kök kısmı çıkarılıp büyükçe bir tencerede bütün olarak haşlanır,ılınınca yaprakları ayrılır sarılacak büyüklükte kesilir. içi için soğanlar yemeklik doğranıp tüm malzeme yoğurulur lahanalar tek teekkkk sarılır tencerenin dibine birkaç tane yaprak konup dolmalar dizilir,başka bir tavada margarinle salça kavrulup suyu konur kaynatılır tenceredeki dolmaların üzerine dökülür pişirilir.Yoğurtla servis yapılır.

BOZA

Resim
kışın en sevilen içeceklerinden boza, yapımı biraz uğraşmalı ama ne içtiğinizi bileceksiniz.
MALZEMELER: yarım kilo pilavlık bulgur [ 2-2,5 bardak], 2,5 bardak şeker, 1 paket vanilya, 1 çay bardağı mayalık boza yada 1 parça kuru ekmek YAPILIŞI:bulgurlar tel süzgeçte iyice yıkandıktan sonra bir gece ılık suda şişmeye bırakılır, ertesi gün iyice yumuşayana kadar kaynatılır suyu azalırsa sıcak su ilave edilir,istenirse düdüklü tencerede 15-20 dk haşlanabilir biraz soğuyunca tel süzgeçten kaşık yardımıyla geçirilir.Bu aşamada 1 çay bardağı eski boza yada ekmek parçası hiçbiri yoksa yarım pk yaşmaya ve 5-6 kaşık şeker konup ılık bir yerde 2 gün ekşitilir.BU arada birkaç kez karıştırılır yoksa taşar,tadı istenilen kıvama geldiğinde kalan şeker ve vanilyası konur koyulaşmışsa ılık su eklenir şekeri isteğe göre ayarlanır şişelere konup buzdolabında saklanır. Tarçın ve leblebiyle servis yapılır.(mayalama işlemi cam veya porselen bir tencerede yapılırsa daha iyi olur.) Bu tarifle 3 kilo kad…

EKLER PASTA

Resim
daha önce yazmış olduğum profiterol tarifiyle aynı yanlızca üzerine hazır çikolata sosu yerine 1 paket bitter çikolatayı benmari usulü eritip eklerleri sıcak çikolataya batırdım şeklini vermek içinde krema pompasını uç takmadan kullandım.
MALZEMELER:1.5 su bardağı su 1.5 su bardağı un 1 fiske tuz 1 fiske şeker yarım paket margarin 3 yumurta YAPILIŞI:1.5 suyu şeker tuz ve yağı tencereye koyup kaynatıyoruz 1.5 bardak unu ilave edip 5 dk un helvası kıvamında pişiriyoruz ocaktan alıp soğumaya bırakıyoruz 3 yumurtayı teker teker tahta kaşıkla hamura iyice yediriyoruz krema pompası yada kaşık yardımıyla hamuru tepsiye cevizden biraz büyük parçalar halinde koyuyoruz önceden ısıtılmış fırında pişiriyoruz fırını kapattıktan sonra bir süre içinde bekletiyoruz ARA KREMASI:2 bardak süt 3 kaşık un 3 kaşık şeker ile muhallebi pişiriyoruz diğer tarafta 1 bardak sütle 1 paket kremşanti yapıp soğuyan kremaya mikser yardımıyla karıştırıp profiterollerin içine dolduruyoruz üzerine hazır çikolata sos il…

KABAK TATLISI

Resim
MALZEMELER:2 kilo kabak,4 bardak tozşeker,dövülmüş ceviz. YAPILIŞI:kabaklar dilimlenip kabukları soyulur,tencereye dizilir istenirse üzerine şekeri dökülüp birkaç saat bekletilip pişirilir, istenirse de hemen kısık ateşe konup suyunu salıp çekinceye kadar pişirilebilir.KABAKLAR yumuşayınca fırın kabına alınıp üstleri kızarıncaya kadar fırınlanır.İri dövülmüş cevizle servis yapılır..AFİYET OLSUUUNNNN.....

ELMALI RULO

Resim
MALZEMELER:3 yumurta, 3 çay bardağı un, 3 çay bardağı tozşeker, yarım paket kabartma tozu, İÇ MALZEME:3 elma rendesi,2 kaşık şeker,1 tatlı kaşığı tarçın ÜZERİ İÇİN:pudra şeker YAPILIŞI:rendelenmiş elmalar 2 kaşık şeker ve tarçınla karıştırılarak mini fırın tepsisinin altına yayılır.[YAĞLAMADAN VEYA KAĞIT KOYMADAN]üzerine çırpılan kek hamuru dökülerek 175 derece fırında 20-25 dk kadar pişirilir.Fırından çıkınca üzerine nemli bez örtülüp 10 dk kadar beklenir bir havlunun yada tepsinin üzerine ters çevrilerek çıkarılıp rulo yapılır,üzerine pudra şekeri ekilir,çatlamalar olursa önemli değil o sıcaklıkla yapışıyor..AFİYET OLSUUUNNNN.....